28 december

Såhär i juletid så ligger vi inte (som många andra) på latsidan. Nej, nej. Vi ska snart iväg på våran första träning tillsammans. Vi har fått tillgång till en lite sal där vi kan utföra det vi ska göra. Idag är de Johanna som har utformat ett träningspass och det ska bli intressant och se hur mycket man klarar av. Haha, kan ju meddela att jag tappat rätt mycket när jag blev sjuk i EN MÅNAD!?! Aja, nu är jag back on track och mer ivrigare än tidigare. Kan bero på att jag känner att jag vill hitta tillbaka till den konditionen jag hade, för nog har jag tappat en heldel när jag haft ett uppehåll, absolut. Eller så inbillar jag mig? Men de tror jag inte. Jaja, det är nog lätt fixat ;)

Hur som helst så ska de bli riktigt kul och äntligen komma igång och träna tillsammans. Det kommer nog gå finnemang!

NU SKALL SVETTEN FORSA UR VÅRA KROPPAR MINA VÄNNER!

ZUMBA

Alltså.... HUR kul ser inte det här ut?


något spontant

Något som kan vara svårt är att för det första hitta tid att träna. Det blir för sent i skolan så du måste hem och samla energi, eller så har du väldigt mycket plugg. I måndags gjorde jag en sån här spontan grej. Jag kom hem runt nio på kvällen och kände mig så oerhört rastlös, jag ville inte alls gå och lägga mig för jag kände mig inte ett dugg trött. Vet ni vad jag gjorde då? Jag for ut och sprang, var ute i en halvtimme ungefär vilket betyder att jag kom hem vid tio på kvällen. Jag tror aldrig att jag har tränat så sent i hela mitt liv men det var något utav det underbaraste jag varit med om. Du är i princip helt ensam på gatorna vilket betyder att du bara kan tänka på dig själv. Så om du känner att du inte finner tid på eftermiddagen att träna, ta en promenad eller en joggintur på kvällen om du känner för det (något spontant)!



Vilken träningspersonlighet är du?

Hittade ett test på Aftonbladet.se ;) SE VAD DITT RESULTAT BLIR. Enligt detta är jag "Vardagstränare" :) Haha!

1) Vad är målet med din träning?

1. Vill ha roligt 1

2. Vill gå ner i vikt 3

3. Vill må bra 2

4. Vill bygga muskler 4

5. Vill bli en Champ 6

2) Vad är främsta hindret för din träning?

1. Jag är för tung 2

2. Jag har svårt att motivera mig 5

3. Jag har svårt att ta mig tid 1

4. Jag vet inte hur jag ska göra 3

5. Jag har ingen att träna med 4

3) Hur ofta tränar du?

1. Aldrig, är född i form 1

2. Tränar 2-3 gånger i månaden, hoppas på Beach 2011 2

3. Tränar 2-3 gånger i veckan, tyvärr inte alla veckor 3

4. "Tränar" 5 gånger i veckan, pratar mig varm på gymmet... 4

5. Champ, bor i träningskläderna 6

4) Hur bra är din kondition?

1. Jag kan gå till kylskåpet utan att bli andfådd 1

2. Jag går till och från bussen 3

3. Jag joggar i min egen takt 4

4. Jag ”fixar nog milen” 5

5. Jag tränar för marathon 6

5) Hur många armhävningar klarar du av i ett sträck?

1. Inga, har nog aldrig prövat 1

2. Klarar av några armhävningar på knä 2

3. 15 eller fler 4

4. 50 eller fler 6

5. 100 eller fler 12

6) Är du nöjd med hur din kropp ser ut?

1. Undviker speglar och vågar 1

2. Gillar byxor med stretch 2

3. Ibland, det går lite upp och ner 3

4. Oftast, jagar magrutorna 5

5. Självklart, är ju en Champ! 8

7) Hur mycket rör du på dig i din vardag?

1. Önskar att soffan hade hjul 1

2. Soffan-bilen-kontoret-soffan 2

3. Går till och från jobbet 3

4. Utför tungt arbete 5

5. Rör på mig så ofta jag kan 6

8) När vill du nystarta din träning?

1. Behöver ingen nystart tränar redan 10

2. Spelar ingen roll 4

3. Helst en måndag 3

4. 6 veckor innan badsäsongen 2

5. Tar ett nytt nyårslöfte 1

9) Vad gör när du hoppar över ett träningspass?

1. Tar passet nästa dag 10

2. Kör ett extra pass senare i veckan 5

3. Siktar på nästa inbokade pass 4

4. Skäms och väntar på ny inspiration 3

5. Formen helt förstörd och börjar om vid nyår 1

Räkna ihop dina poäng och kolla nedan vilken träningstyp DU är! :)

0-15 poäng: Soffpotatis/Förnekaren

Du tränar inte alls och befinner dig i en förnekelse fas. Du har inget intresse av att träna och förstår inte vikten av ett hälsosamt liv.

Förmodligen har du inte haft så mycket positiva upplevelser av din träning och bär på några kilos övervikt.

16-30 poäng: Måndagstypen

Du är Tv-shop-typen som beställer hem mycket saker men använder dem aldrig. Du har insett att en förändring av din livsstil är nödvändig men skjuter ständigt upp den. Ibland bestämmer du dig och kommer iväg och tränar ett pass då och då.

Du har svårt att se helheten och bibehålla de positiva fördelarna med att träna.

31-45 poäng: Allt eller inget människan

Du vill leva aktivt men lyckas inte riktigt. Du har tagit ett beslut om förändring och vet vart du vill men har inte hittat rätt väg dit. Du har lätt för att träna i perioder men också lätt för att glömma bort varför du tränar.

Du saknar konkreta mål med din träning vilket gör att din motivation tryter.

46-55 poäng: Vardagstränaren

Du vet vikten av en aktiv livsstil och poängen med att sätta upp egna mål. Du försöker att träna regelbundet men det händer att du tappar fokus. När träningen tar emot ser du det ofta som ett misslyckande och ger upp.

När du inte är på topp och ser resultat så maskar du dig hellre igenom passen än att kämpa på.

56-70 poäng: Champ

Du är topptränad! Du är bra på att planera in din träning och du ser till att få den gjord. Du har stor kunskap om träning och vet vikten av variation, tränar helst varje dag och saknar träningen när du vilar. Du kan din kropp och vet varför du tränar.

Du behöver ibland se upp så att du inte övertränar.


Länk till artikeln: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/traning/article8236193.ab


2010-12-08

Tänkte bara tipsa er alla därute om någonting som jag älskar. Är man som mig och älskar när det bränner i hela kroppen när man tränar så är utfall det absolut bästa som finns. Gör man det på rätt sätt också (det ska inte göra ont utan bara bränna) så är det alltid jobbigt. Japp och eftersom jag har gymkort och går på pass två-tre gånger i veckan där man gör utfall i en av låtarna så brukar jag försöka vila från det alla andra dagar för att inte belasta benen alldeles för mycket men till er som inte har gymkort så går det ju även att göra den här övningen hemma. Allt man behöver är sin egen kroppsvikt och lite utrymme och kanske en bra låt som peppar en?!

Sen har jag fått höra att det är många som får ont i knäna av att göra utfall och jag själv har varit en av dom som står för det påståendet. Tills jag fick berättat för mig hur man skulle göra. Man ska tänka på att ha raka fotleder - alltså knät ska vara rakt ovanför hälen hela tiden. Även när man är på toppen, det gör att man aktiverar baksidan + rumpan under hela rörelsen.



Snodde den här bilden av Les Mills bara för att jag älskar deras reklam som dom gör för bodypump! Blir man nästan inte lite sugen och ladda upp med världens viktstång och ställa sig och göra hundra utfall på varje ben när man ser det här? Inte? Jo, kom igen nu.


det finns inga genvägar!

Hejsan! Jaha här sitter jag och är sådär härligt nöjd med mig själv. Har precis lyckats få ihop ett jättebra träningspass som vi snart ska få testa på. Haha många som gör arbeten med mig vet att jag är jätte kräsen så det tar väldigt lång tid innan jag bestämt mig för att nu är det bra. Det här passet började jag med i torsdagskväll och blev nyss klar så det har tagit mig ganska precis fyra dagar. Men nu kan jag iallafall säga att jag är riktigt nöjd! Och eftersom vi alla fyra befinner oss på olika nivåer i våran träning så har jag försökt anpassa det så att alla ska kunna vara med och göra sitt allra bästa :-)

Men som sagt var... Det var inte det jag skulle skriva om, kände bara att jag var tvungen att tillägga det för att jag sitter med världens leende på läpparna nu. Igår var jag och tränade på Step In och när jag kommer ut därifrån träffar jag en kompis som jag inte sett på hur länge som helst. Hennes första reaktion när hon såg mig var "men herregud vad smal du har blivit, vad har du gjort?" och när man sen berättar att man har tränat så kollar dom sådär misstänksamt på en innan dom oftast flikar in med att dom själv också skulle vilja orka träna eller liknande. Min fråga är då varför man inte gör det?

Varför säger så många att dom vill börja träna? Att man vill gå ner i vikt eller leva hälsosammare men dom orkar inte? Ursäkta mig om jag kanske är negativ nu men helt ärligt så finns det inga genvägar till att leva hälsosammare. Träning (eller motion) är något som alla människor behöver oavsett kroppsform. Och bara för att man är smal och äter onyttigt betyder det inte att man inte blir påverkad av det man äter så därför är det viktigt att tänka på vad man stoppar i sig även om man är liten och tunn. Att leva hälsosammare betyder ju inte heller att man inte kan unna sig något ibland. För det tycker jag absolut att man ska göra! Vi är ju bara människor. Men därför är träning så bra för människan anser jag. För det första gör det att man orkar mer, hjärtat orkar mer men man får även energi och jag själv blir grymt mycket gladare när jag får göra av med energi på gymmet och tränar man regelbundet behöver man kanske inte vara orolig heller om man skulle råka äta någon godbit då och då.

Så ja. Jag skulle vilja säga att vill ni leva ett hälsosammare liv: börja träna. Träna behöver inte betyda att man springer och slavar på ett gym varje dag, det kan vara allt från promenader till att man är ute och joggar någon gång i veckan. Kosten kan man ju alltid förbättra senare och att göra det betyder inte att man plockar bort allt som man tycker är gott på tallriken, bara att man kanske mer och mer väljer bort de onyttiga alternativen.

:-)

jag är sjuk

Jajamen, som rubriken lyder så har jag åkt på vääärldens förkylning eller de är värre än så men jag har inte fått någon "sjukdom" om jag så säger. Så detta projekt har jag satt på hyllan just för stunden kan man väl säga. Det började för 2 veckor sedan och sen dess har de bara blivit värre, vilket jag är väldigt less på. Kan värken träna eller äta de jag känner att jag borde. Lever på flytande eftersom jag får sånna hemska hostattacker när jag äter annat. Frågan är ju hur man ska finna motivationen att komma tillbaka efter detta? När man verkligen kände att man var på rätt spår och var så otroligt taggad så vände de ju totalt när man får ett uppbrott. Jag vill så gärna träna och komma igång igen men just nu har då kroppen lagt av och säger nej, så de är bara och vila. Visst hade jag kunna göra "lättare" aktiviteter om de inte vore så illa som de är. I Måndags fick jag en medicin som innehåller morfin som gör mig snurrig och trött. I och för sig så gör jag väl inte av med speciellt mycket energi när jag ligger i sängen större delar av dagarna så känner inte att jag behöver äta speciellt mycket men vill gärna äta något annat än fil/yoghurt/soppa. Gröt och annan husmanskost går bort för de går bara inte utan att de ska retas i halsen. Haha, är så negativ just nu så jag vet inte vars jag ska ta vägen. Känns som att jag inte kan göra annat än vänta men de har jag gjort i snart 2 veckor, men de känns inte som att de är någon större idé och ens försöka träna när jag blir anfådd av att gå ut med soporna, haha, det vänder väl snart förhoppningvis.....Annars med att hålla mig ifrån godis/läsk/bakelser osv går suveränt, så nånting som är positivt just nu är väl det. Känns bara som att jag halkar efter lite nu.

Oftast får man ju höra "Det är farligt att träna när man är sjuk" Och när man frågar "Varför?" så får man oftast svaret "Det vet jag inte...men det är bara de". Därför har jag suttit och klickat runt lite och kikat om jag hittar svaret på Varför. I alla fall vet jag att skederisken höjs när man är sjuk och tränar, så de gäller att känna efter själv om man är nog frisk för att utföra en fysiskaktivitet. Och om man tränar med en infektion i kroppen är de väldigt lätt hänt att den lättare sprids i kroppen och i värsta fall kan man få de som återkommer och många tar upp, nämligen, hjärtmuskelinflammation - hjärtats förmåga att pumpa runt blodet har försämrats och vätska kan samlas i lungor och i hjärtsäcken. Detta kan i vissa fall t.o.m kan vara livshotande. Om man har sådan otur att man råkar ut för just hjärtmuskelinflammation så kan du få låta bli att utföra fysiskaktivitet under flera veckor, ibland månader. Så det kanske är bättre att lyssna på kroppen och vila under den tiden och låta viruset/infektionen åka ut från kroppen istället för att riskera att bli borta från träningen ännu längre? Det är så jag tänker. De finns liksom ingen chans att jag går och tränar när jag är sjuk, dels så orkar man inte lika mycket och för de andra så blir man förmodligen inte av med viruset snabbare.


Det hjälpte faktiskt att få lite "kött på benen" inom området så man inte känner sig allt för dålig för att man inte kan. MEN vi ska absolut poängtera att träning ger en ett friskare liv och jag tror många skippar träningen för att man är "lite snorig" och kommer med sådana bortförklaringar, så de gäller ju att kunna skilja på sjuk och "sjuk".